Mysteriet Tom Fogerty.

Mysteriet Tom Fogerty.

 

De fleste av mine eldre lesere vet godt hvem Tom Fogerty var. Bror til John, som var sjefen, vokalisten, komponisten og sologitaristen i Creedence Clearwater Revival. Et fantastisk band, som ga ut hele sju album mellom 1968 og 1972. Slå den! Deres siste album, Mardi Gras, var uten Tom, stort sett på grunn av problemer innad i bandet, og i etterkant er det lett å se hvorfor han sluttet. Mardi Gras er elendig, ved siden av singelen «Sweet Hitch Hiker», som er en glimrende sak, selvsagt skrevet av John Fogerty. Herrene Doug Clifford og Stu Cook ville nemlig prøve seg som låtskrivere på denne tiden, og det gikk ikke så veldig bra, for å si det mildt. Nok om det, verdens beste rytmegitarist var ute av bandet, og hva gjorde han så? I min verden døde han kort tid etter, men i dagens tidslinje levde han helt til 1990, og ga ut hele åtte soloskiver, alene eller med andre. Vent et øyeblikk, spol tilbake og så videre, hva sa du? Dette er galskap fra ende til annen, men selvsagt bra for Tom. Likevel, det er noe som skurrer her.

I hine hårde dager var både jeg og mine venner på den tiden først svært skuffet over at Tom hadde forlatt Creedence. Enda mer lei oss ble vi selvsagt da han døde kort tid etter. Vi hørte aldri om noen soloskiver. Hadde vi gjort det, hadde vi selvsagt kjøpt dem, Creedence-fans som vi var. Mannen var død, og vi fant oss i det.

Tidligere i år leste jeg Classic Rock, der det var en artikkel om nettopp Creedence og Tom Fogerty, og jeg leste den umiddelbart. Sjokket når alle disse soloskivene ble nevnt og at han døde i 1990 i forbindelse med en blodoverføring, som i tillegg ga ham aids var et sjokk. Et stort sjokk!

I etterkant har jeg sjekket ut soloskivene hans, som den musikkfreaken jeg er. 30 års erfaring i bransjen gjør noe med en. Jeg har intervjuet rockens største, men ingen av dem har noensinne nevnt Tom Fogerty solo. Ja, jeg vet hva du tenker. Han var jo bare en bi-figur i Creedence, siden det var John som gjorde det aller meste.

Det er likevel slik at når vi snakker om rytmegitarister, så er det svært få som kommer så høyt opp som ham. Det kan alle fra Rolling Stones til AC/DC fortelle deg, spesielt Malcolm Young. Så ja, han har satt sine spor.

Det er likevel verdt å merke seg at det ikke finnes så mye på YouTube om ham, og albumene hans er ikke veldig kjente, muligens fordi han ikke eksisterte i denne tidslinjen. Enkelte kommentarer stusser også litt over dette, men jeg lar deg bestemme. Her er et par eksempler på Tom etter Creedence:

 

https://www.youtube.com/watch?v=F3fkdTt2fkg

 

https://www.youtube.com/watch?v=EH7QMfwNaWQ