Mandela-effekten på norsk. Når fortiden forandrer seg.

31. aug, 2019

Jeg har sett frem til å lage denne bloggen en stund, rett og slett fordi det er for mange mysterier der ute, og det er for mange som ikke ser dem, eller bryr seg om dem. Spesielt denne, som på engelsk gjerne kalles Mandela-Effekten. Dårlig navn selvsagt, men det har noe å gjøre med at en viss Fiona Broome merket seg ved en anledning at det var mange som husket at Nelson Mandela døde sent på åttitallet, eller tidlig nittitall. Falske minner tenker du kanskje, men det går litt dypere enn som så. 

Mitt første møte med denne effekten var via en video på YouTube, der det ble vist en sekvens fra James Bond-filmen Moonraker, og skurken selv, Jaws, eller Haikjeften som han ble kalt på norsk. I denne filmen treffer Jaws en vakker pike ved navn Dolly, og de blir straks forelsket. Hvorfor? Fordi de begge hadde tanntrøbbel, for å si det mildt. Han med stålkjeft, og hun med en god gammeldags tannregulerig. Det husker vi alle, ikke sant? 

Vel, her kommer det mystiske. Hvis du ser filmen i dag, uansett om det er via en gammel VHS eller en ny Blu-ray, så vil du fort finne ut at hun aldri hadde noen tannregulering; tvert i mot. Hun har den flotteste perlerad, men blir likevel forelsket i vår mann med ståltennene. Rart, ikke sant? Hele poenget med akkurat den scenen er nå borte, som en kompis fortale meg lettere sjokkert da jeg fortalte ham dette. Så hva i all verden har skjedd? 

Det er dette og mange andre rariteter jeg kommer til å vie denne siden til, og siden jeg er norsk har jeg selvsagt også en helt spesiell norsk utgave av dette fascinerende fenomenet å by på. Følg gjerne med!

 

Jeg nevnte dette med norske fenomener, og det er her det begynner å bli interessant, fordi det er ikke så mange som har nevnt akkurat det. 

Jeg har gjort en del undersøkelser rundt dette, og faktum er at det har skjedd mye i Norge også, noe jeg skal bevise fremover. Faktum er at det har skjedd mer her enn noe annet sted faktisk, og da snakker jeg om selve språket vårt.

Det er forandret, og det har skjedd uten at noen har merket det. Personlig må jeg innrømme at selv om det var dette fenomenet som fikk meg til å våkne, så har jeg lagt merke til et par ting, men ikke brydd meg særlig om det. Jeg trakk på skuldrene som alle andre, gikk videre, og tenkte stort sett ikke mer på det. Stort sett.

For jeg syntes det var merkelig at for noen år siden var det plutselig ikke bruk for apostrof lenger, men den hadde vi da alltid brukt, eller hva? Jeg kom til å kikke på et par velkjente steder, som for eksempel Per’s Hotell, og fant plutselig ut at nå het det Pers, akkurat som i ny pers, eller personlig rekord, ikke sant? Det viser seg altså at det alltid har vært slik, men kom igjen, de fleste av oss vet at det ikke er sant. Jeg har spurt flere godt voksne personer, og de er enige med meg. Selv om også de bare trakk på skuldrene og ble glassaktige i øynene noen sekunder senere.

Samma det vel, hvor viktig er det? Bare sprøyt, det er Skal Vi Danse på TV.

 

Vel, for noen av oss er omgivelsene våre viktige. Visste du at det er hundrevis, om ikke tusenvis av firmaer som fremdeles har apostrof i navnet? Det har jo aldri vært slik, så hvorfor er det likevel slik? Her er et utdrag av en artikkel om akkurat det, selv om det ikke akkurat gir oss noe svar: 

https://www.trollheimsporten.no/apostrof-til-irritasjon.4826704-177417.html

Her er et lite utdrag:

 

I firmanavn ser vi svært ofte  denne genitivsapostrofen påhengt, og det virker som om særlig frisører har en forkjærlighet for den. På en og samme side i katalogen Gule sider  finner vi:

 

Britt's Frisørsalong, Guttorm's Herrefrisør. Lillian's frisørsalong, Stina's Frisørverden, Milla's Hårhjørne, Wenche's Hårpleie, Hege's Salong, Lill Marthe's Frisørsalong og Hilde's Frisørstudio.

 

Så er alle disse firmaene idioter, eller har vi levd i enn annen tidslinje en gang, og bytter vi hele tiden? 

 

Hva med et av de mest kjente, nemlig Petterøe's Tobakk? Du får rød strek under firmanavnet når du skriver det i Word, men slik skrives det uansett. 

 

31. aug, 2019

Det er på tide å ta et oppgjør med det vi kaller overnaturlige fenomener, rett og slett fordi de kanskje ikke er så overnaturlige som man tror. Nei, jeg snakker ikke om spøkelser og gjenferd, jeg snakker om noe som har gått deg hus forbi rett og slett. Noe du ikke kan se hvis du ikke er nøye, og tenker deg om. Noe som er reelt, men hvis du ikke tenker deg om er det borte. Som et iskaldt gufs fra et vindu du visste var lukket. Som knirkingen i en dør du visste var lukket. En dør du var ett hundre prosent sikker på var lukket. Likevel er den nå åpen, og står på en måte og smiler til deg. Irriterer deg. Gnager på deg og din visshet om at den faktisk var lukket for en stund siden, og det er noe du vet.

Det var lenge slik at denne effekten bare gjaldt USA, i og med at det var deres filmer, merkevarer og logoer som var påvirket. Jeg har gjort en del undersøkelser rundt dette, og faktum er at det har skjedd mye i Norge også, noe jeg skal bevise fremover. Men før jeg gjør det, er jeg nesten nødt til å vise noen av de mest kjente, og samtidig mest overbevisende. Kjedelig for dere som kjenner til alt dette sikkert, men hvis vi skal få noen forståelse rundt dette må vi ha med alle.

Så her er de mest kjente effektene i kortform, og for mange vil disse virke ganske så fascinerende vil jeg tro. 

1. Visste du at C3-PO fra Star Wars har et bein av sølv?

2. Ed McMahon var den mest kjente utdeleren av premier i USA via Publisher's Clearing House. Alle amerikanere ventet på at han skulle banke på døren deres. I dag viser det seg at han aldri gjorde det, og han jobbet heller ikke for nevnte selskap. Det er som å si at Erik Bye aldri hadde lørdagsunderholdning på NRK!

3. Denne er min egen, og jeg fant for et halvt år siden ut at serien Making Of A Murderer aldri hadde eksistert. Making A Murderer derimot ...jeg kommer tilbake med bevis på dette senere.

4. "We're Gonna Need A Bigger Boat" er en kjent frase fra Haisommer, eller Jaws som den het på engelsk. På denne tidslinjen ble den faktisk aldri sagt. Nå er det "You're Gonna Need A Bigger Boat" som gjelder, noe som egentlig ikke gir så mye mening, eller hva? Kapteinen på båten bryr seg ikke, det er alle rundt ham som gjør det, ikke sant?

5. De fleste av oss har hørt setningen om The Lion Shall Lie Down With The Lamb, enten vi er troende eller ikke. Vel, den har aldri eksistert, men The Wolf shall lie down with The Lamb derimot ...Det er bare å sjekke.

6. Mirror Mirror On The Wall ...vel, det ble aldri sagt det heller, sukk. Magic Mirror derimot. Så hvorfor finnes det så mange som resiterer Mirror Mirror hver eneste dag?

7. Visste du at Ford-logoen har fått en krøll, og at Volvo-logoen har fått et mannssymbol, altså en pil som peker til høyre?

8. Hva om jeg fortalte deg at den kjente setningen fra The Matrix som begynner med What If I Told You aldri sies i filmen? Dette til tross for utallige memer og millioner av mennesker som faktisk husker akkurat det? Her husker vi altså et utsagn som aldri har eksistert. Det går jo ikke an? Egentlig ikke, men her er det likevel.

https://www.alternatememories.com/historical-events/movies/the-matrix-what-if-i-told-you

9. Jeg husker veldig godt at skuespilleren Sally Field hadde en s på slutten av navet sitt. Fields. Men den gang ei. Det er kun Field. Rart, ikke sant?

10. Husker du at Coca-Cola-logoen hadde en bindestrek i seg, slik som jeg har skrevet det her? Det er jo sånn det skrives, og veldig mange husker en litt bølgete bindestrek. Det riktige er likevel at det kun er en slags rar firkant, et slags punktum, som ingen helt vet hva betyr.